zoon hovenier logo breed

Zoon hovenier

Sedumdak

Bent u op zoek naar een expert voor het leggen van een sedumdak? Zoon Hovenier uit Zwijndrecht helpt u graag met het ontwerpen, adviseren en aanleggen van een groendak.

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak wordt ook wel een groendak genoemd. Dit dak bestaat voornamelijk uit vetplantjes die vocht opnemen in de bladeren. Bovendien doen deze planten het erg goed in verschillende weersomstandigheden.

Waarom een sedumdak?

Onder andere verhoogt een sedumdak de levensduur van dakbedekking. Het effect van het zonlicht en de regen wordt weggenomen en de temperatuurschommeling van het dak verkleind. Bij gewone daken zonder sedum kunnen die temperaturen zeer sterk oplopen. De hoogste temperaturen op zwarte daken liggen boven de 70 graden Celsius!


Ook heeft het ook een geluid dempende werking. Hierdoor heeft men niet alleen binnenshuis veel minder last van verkeersgeluiden en andere geluiden in de omgeving, maar wanneer er veel groendaken zijn, zouden die omgevingsgeluiden voor een deel geabsorbeerd worden en zou het geluid ook buiten het huis verminderen.


De isolatie tegen geluiden vanuit de lucht wordt groter bij een toenemende massa van het groendak. De isolatie tegen geluiden zoals hagel en regen, wordt zelfs bij beperkte diktes aanzienlijk beter. Ook de weerkaatsing van geluiden wordt beperkt.


Zo’n groendak zorgt ervoor dat de dakbedekking zeker twee tot drie keer langer mee gaat.

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Een sedumdak isoleert uw huis in de zomer en in winter. De winterkou en de zomerhitte blijven langer buiten waardoor u bespaart op uw energie en energiekosten.

Een sedumdak verdubbelt, soms verdrievoudigt, de levensduur van het dak tot wel 60 jaar of langer. Zo verdient u de investering binnen 8 tot 21 jaar terug.

Door de plantjes van een sedumdak daalt de temperatuur op het dak waardoor zonnepanelen beter werken en u jaarlijks profiteert van een extra rendement van 8%.

De planten van een sedumdak filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Een groendak vangt regenwater op en vervuilende stoffen worden uit het regenwater en de buitenlucht gehaald. Zo draagt u met een sedumdak bij aan een zuivere lucht.

Door de natuurlijke uitstraling, de reductie in energiekosten en de verlenging van de levensduur van het dak levert een sedumdak waardevermeerdering op van uw woning of bedrijfspand.

Onderhoud

Hoewel er weinig onderhoud nodig is, is het wel belangrijk om 2 keer per jaar het groendak te bemesten. In de winter is het belangrijk om met vorst of sneeuw niet op de daken te lopen. Tijdens een droge periode van 5 weken of langer is het belangrijk om het dak te bewateren met water uit een tuinslang.

Gewicht van een sedumdak

Wanneer u een sedumdak wilt is het belangrijk om te weten welk gewicht uw dak kan dragen. Een sedumdak weegt namelijk in de meeste gevallen tussen de 80 en 90 kg per m2. De meeste daken dragen dit met gemak. Twijfelt u hierover? Wij adviseren u graag. 

Subsidie

Omdat veel gemeenten meer groen in de wijken willen en omdat een groen dak bijdraagt aan een gezonde en prettige omgeving stellen veel gemeenten subsidies beschikbaar. Het subsidiebedrag is per gemeente verschillend. Kijk hieronder per gemeente wat de regeling is. Gemeente Breda, regio Zwijndrecht.

Sedumdak laten aanleggen​

Bent u overtuigt van een sedumdak? Of heeft u toch nog wat vragen over het aanleggen hiervan? Neem contact met ons op om antwoord te krijgen van al uw vragen. 

Vrijblijvende afspraak

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen?

Maak dan een afspraak met ons. Wij bekijken met u de mogelijkheden in combinatie met uw wensen. Stuur een mail naar info@zoonhovenier.nl of bel 06-42527968.
zoonhovenier logo