Blog
Het weer in Nederland wordt steeds extremer door klimaatverandering. Dit kan leiden tot schade, hitte, en waterproblemen in je tuin. In deze blog lees je alles over het aanleggen van een klimaatbestendige tuin, met praktische tips over wat je zelf kunt doen.
Tip 1: Bestrijd hitte door veel groen te planten
In de zon warmen tegels en bestratingen snel op, waardoor je tuin tijdens hittegolven enorm heet kan worden. Dit is niet alleen onaangenaam als je in de tuin wilt zitten, maar zorgt er ook voor dat je huis sneller opwarmt. Door veel bomen en planten in je tuin te plaatsen, kun je de hitte beter tegenhouden. Veel groen zorgt voor een verkoelend effect en biedt tevens schaduw. Op deze manier kun je lekker koel in je tuin zitten en verminder je de hitte.
Tip 2: Zorg voor een goedwerkend waterafvoer systeem
De regenbuien in Nederland worden steeds korter en intensiever, wat betekent dat er meer water in een kortere periode valt. Dit kan ervoor zorgen dat je tuin na een regenbui vol water staat, wat slecht is voor je planten en tuinmeubilair, en uiteraard erg vervelend. Met een waterafvoerplan ben je voorbereid op extreme regenval en zorg je met slimme oplossingen voor het beheer van regenwater in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van opvangbakken of het kiezen van planten die goed gedijen in zowel natte als droge periodes. Op deze manier benut je het regenwater optimaal en voorkom je dat je tuin onder water komt te staan.
Tip 3: Inheemse planten plaatsen
Het plaatsen van inheemse planten, ook wel inheemse soorten genoemd, heeft veel voordelen. Inheemse planten hebben zich door de jaren heen aangepast aan het lokale klimaat en zijn daardoor zeer goed bestand tegen wisselende weersomstandigheden. Bovendien hebben deze planten minder water nodig, waardoor ze beter overleven in drogere periodes. Een bijkomend voordeel van inheemse planten is dat ze schuilplaatsen bieden voor lokale dieren en insecten, wat de biodiversiteit in je tuin vergroot.
Tip 4: Plaats een regenton
Een regenton vangt een groot deel van het regenwater op, dat je vervolgens in droge periodes kunt gebruiken om je planten water te geven. Bovendien helpt een regenton overstromingen in je tuin te voorkomen, doordat het water van het dak niet meer direct in de tuin terechtkomt. Het plaatsen van een regenton is een eenvoudige en effectieve manier om het water beter te verdelen in je tuin. Daarnaast bespaar je hiermee een hoop leidingwater, waardoor je op een duurzame manier water gebruikt.
Tip 5: Maak een voedzame tuin
Het verbouwen van voedsel in je eigen tuin is niet alleen erg lekker, maar bespaart ook veel verpakkingen en vermindert uitstoot. Bovendien bevatten groenten en fruit uit eigen tuin meer voedingsstoffen. Door zelf voedsel te verbouwen, draag je bij aan een beter voedselsysteem. Wil je meer weten over het aanleggen van een voedzame tuin? Bekijk dan hier onze blog over een voedzame tuin.
Tuinontwerp door Zoon hovenier
Zoon Hovenier helpt u graag bij het realiseren van een klimaatbestendige tuin. Wij nemen al het werk van A tot Z uit handen zodat u daar geen omkijken meer naar heeft. We kunnen zelfs uw tuin onderhouden zodat u nog langer kunt genieten van uw droomtuin. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.